2009. április 9., csütörtök

Húsvét




A húsvét talán még a karácsonynál is fontosabb a mexikóiak számára. A negyvennapos böjt után csütörtökön és pénteken szinte leáll az élet. Szombat és vasárnap is fontos, de számunkra meglepö módon húsvét hétfö már munkanap. Igaz, néhány helyen vödörrel locsolják egymást a fiatalok, de manapság a vízhiány miatt ez tiltva van, legalábbis a fövárosban.





Iztapalapa... Mexikóváros Iztapalapa nevü kerületében évente minden húsvét nagyhetében megelevenítik a történteket. 2 milliós tömeget várnak, és a héten az egész kerületben tiltják az alkohol-árusítást. Hogy alakult ki a hagyomány? 1833-ban egy kolerajárvány pusztított végig a falun (akkor még nem volt Mexikóváros része), és a lakók felajánlották Istennek az évente megismételt menetet.



Az "idei " Jézus egy 18 éves fiú: az év elsö vasárnapján tudta meg, hogy öt érte a nagy megtiszteltetés. Azóta mind fizikailag, mind lelkileg készül: konditerembe jár, és hetente kétszer 3 és fél órán át cipeli a keresztet, ezenkívül imádkozik, próbálja megtalálni igazi énjét, és megérteni, mit is élhetett át Krisztus azokban a napokban. A nagyhéten az utolsó vacsora és a "lábmosás", valamint az Olajfák hegyén történtek után 3 kilóméteren át cipeli a 95 kilós keresztet (melyet egy helyi asztalos készít évente, már több évtizede). Ugyanilyen nagy áhitattal készül "Mária", az apostolok és a többi húsvéti "színész" is. Szerencsére egy csepp vér sem folyik, a keresztrefeszítés szögek nélkül történik.



A legfrissebb hír: "az utolsó vacsora" ma 50 perces késéssel kezdödött...



(A képek az internetröl valók.)

1 megjegyzés:

  1. Látni és ott lenni, átélni hiányzik szerintem sokunknak, mert megnézni a Passiót a tévében azért mégsem ugyanolyan.

    VálaszTörlés