2010. január 30., szombat

Pata de perro 2.: COYOACÁN (Mexikóváros)





Coyoacán, vagyis Farkaslak. Az 1300-as évek elején kezdtek letelepülni itt, a mai Mexikóváros déli részén a köveket remekül faragó tepaneca-indiánok, és valószínüleg ők készítették az azték kalendáriumot is.

A hajdani különálló falu lassan-lassan a növekvő város része lett. Hernán Cortés itt építtette fel a kúriáját, és Coyoacán központjában még ma is sok régi templom és hatalmas villa található. Igazi turistahely: kávézók, kis terek, kiállítótermek, parkok színesítik Coyoacánt. Frida Kahlo, a híres festőnő (aki ráadásul szegről-végről magyar származású volt) és Trockij, a szovjet (de ukrán származású) forradalmár itt titkolta szerelmét, de sikertelenül: Frida férje, a szintén festő Diego Rivera megtudta, és a legenda szerint egy megbízott erősfiú egy jégtörő csákánnyal megölte a merész ukránt.

És hogy miért pont Coyoacánt választottam a "Kutyatappancs"-sorozat 2. részeként? Egészen személyes oka van: Dana szeptembertől új iskolába megy, és a suli Coyoacán központjától (lásd a képeket) 10 percre van.