2009. február 23., hétfő

Húshagyó kedd, hamvazószerda


A Wikipédia így ír a húshagyó keddröl:

"Húshagyó kedd a katolikus böjt kezdete, azaz a hamvazószerda előtti kedd. A név is böjt kezdetére utal, azaz ezen a napon lehet utoljára húst fogyasztani. A húshagyó kedd mozgó dátumú ünnep, időpontja a húsvét időpontjától függ, a húsvéttól visszafelé számított hetedik vasárnap utáni kedd."´

(A húsvét pedig a tavaszi napéjegyenlöség utáni elsö teliholdat követö vasárnap, márc. 22. és ápr. 25. között.)


És a hamvazószerda a Wiki magyarázatában:

"A hamvazószerda a farsangi időszak utáni első nap, a húsvét ünnepét megelőző 40 napos böjt kezdete.
Neve onnan származik, hogy az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre, ez a 12. századtól az egyházi szertartás része lett (hamvazkodás).
Az ókereszténység idején a mezítlábas, zsákruhába öltözött nyilvános bűnösöket a püspök a templomba vezette, majd miután a bűnbánati zsoltárokat elimádkozták, fejükre hamut hintett, és kiutasította őket a templomból. A kiutasítottaknak egészen nagycsütörtökig tilos volt a templomba belépniük.
Hamvazószerdán szentelt hamut hintettek a hívők fejére, homlokára, az alábbi mondattal: „Emlékezzél meg ember arról, hogy porból vagy és porrá leszel, a porba visszatérsz.”
II. Orbán pápa 1091-ben rendelte el, hogy a papok minden keresztény homlokát hamuval kenjék meg ezen a napon, ez a szokás a katolikusoknál mindmáig fennmaradt. A templomban a mise után a pap az előző évi szentelt barka hamuját megszenteli, s azzal rajzolja a keresztet a hívek homlokára. A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak, mivel a hamu az elmúlásra, a halálra figyelmezteti az embert."


Mexikóban láttam elöször azt, hogy hamvazószerdán a katolikusok tényleg kereszttel a homlokukon jönnek ki a templomból, és így töltik az egész napot. A munkahelyeken sokan hiányoznak, vagy legalábbis "ellógnak", hogy gyorsan elszaladhassanak a templomba. De az már naptól független, hogy ha egy templom mellett haladnak el, gyorsan keresztet vetnek. Érdekes látvány, amikor a trolin utazva szinte beintésre az utasoknak min. fele teszi ezt.


Húshagyó kedd, hamvazószerda, húsvét... Jó ezeket az ünnepeket számontartani, mert egyébként nekem nagyon hiányoznak Mexikóban a mérföldkövek. Hiányzik a tél és a nyár nagy ellentéte, az öszi készülödés a télre, a tavaszi újjászületés. Hiányzik a ritmus.

2009. február 21., szombat

Konyhai trükk: Limonádé

Már többen mondták, kipróbáltam, és igaz is:
Limonádé készítésekor a helyes sorrend:
1. víz
2. cukor
3. citrom

Állítólag ha elöször rakjuk bele a citromot, az a vízzel olyan reakciót indít el, ami megakadályozza a cukor teljes feloldódását.

2009. február 19., csütörtök

"Mi casa es tu casa"



Az én házam a te házad, vagyis érezd magad otthon.

Mi, külföldiek sokszor eltévedünk a mexikóiak barokkos nyelvhasználatában. Erre az egyik legjellemzöbb példa a "tu casa", ami szószerinti fordításban azt jelenti: "a te házad, otthonod", de ezt így kell érteni: "mi, nálunk". Pl. ha valakitöl megkérdezem, merre laknak, azt felelik:
"TU CASA está en Reforma."= "A TE OTTHONOD a Reforma úton van", ami igazából "AZ ÉN OTTHONOM".

Günther már egy fogalom lett a mexikói vendégszeretetröl beszélve, egy reklámon keresztül. A reklám megértéséhez elég az elejét lefordítani:

-Günther, isten hozott Mexikóban, uram! Ezt meg kell ünnepelni. Most szombaton bulit rendezünk nálad (fiesta en tu casa)!
-De hát még csak most érkeztem, egy kicsit nehéz lesz.
-Na ne, Mexikóban vagy. Szombaton bulit rendezünk nálad!

...És most nézzétek meg a reklámot!

2009. február 13., péntek

Kubai zene: Buena Vista Social Club

Igaz, nem mexikóiak, hanem kubaiak, de gyönyörüüü...

Buena Vista Social Club:
Chan Chan

2009. február 11., szerda

Tudod, hogy mexikói vagy...




Tudod, hogy mexikói vagy, ha…

1) 5-re meghívnak egy esküvőre, és 5.40-kor még senki sincs ott.
2) Magad is elhiszed, amit már annyian mondtak: a citromlé mindent gyógyít.
3) Az étel paprika nélkül nem étel.
4) Biztos vagy benne, hogy a tequila jó a náthára és egyéb betegségekre, de ha nem, legalább elfelejted a bajodat.
5) 9.30-kor megérkezel az irodába, 1-kor elhúzol, du. 5.30-kor visszamész, 7-kor irány haza, és úgy érzed, egész nap gürcöltél. Vagy a másik véglet:
6) Reggel 8-tól du. 6-ig egyfolytában dolgozol, és amikor hazaindulsz, lelkiismeretfurdalásod van, hogy miért mész el ilyen korán.
7) A Popo-ra (Popocatépetl-vulkán) fogod a légszennyezettséget.
8) A szegényeket hibáztatod a bűnesetek miatt.
9) A gazdagokat hibáztatod a nagy közlekedés miatt.
10) Minden másért az amerikaiakat hibáztatod.
11) Jobban megbízol egy rablóban, mint egy rendőrben.
12) Jobban megbízol egy rendőrben, mint egy bíróban.
13) A „puente”, vagyis a „híd” háromnapos ünnepet jelent eredetileg, de szerinted 5 napig tart.
14) Egy éttermi asztalon több személyi hívót, mobilt és Blackberryt lehet látni, mint evőeszközt.
15) Ha te tacot rendelsz az étteremben, a haverod pedig enchiladat, biztos vagy benne, hogy a pincér vagy összekeveri a rendelést, vagy pedig félóra elteltével szól, hogy egyik sincs.
16) A vízszerelőt, az asztalost és a villanyszerelőt „maestro”-nak (mester) vagy „güero”-nak (szőke) szólítod, bár biztos vagy benne, hogy sem az általánost nem fejezte be, se nem szőke.
17) Ha az utcán sétálva valaki rádmosolyog, tudod, hogy az illető
a) részeg,
b) egy bolond amcsi,
c) bűnöző,
d) egyszerre mind a három.
18) Amikor valaki búcsúzáskor azt mondja: „Akkor majd találkozunk”, biztos vagy benne, hogy esze ágában sincs többet látni.
19) Ha valakinek azt mondod: „Akkor majd hívlak”, igazából többet nem akarsz vele beszélni.
20) „Mañana” (=holnap) azt jelenti:
a) most nem,
b) sohasem,
c) menj a fenébe.
21) Amikor (a hétvégi bulizás után) hétfőn betelefonálsz a munkahelyedre, hogy beteg vagy, ez tulajdonképpen a jónevelés jele.
22) A (lejárt) jogosítványod hátoldalára egy 50 vagy 100 pesós bankjegy van ragasztva.
23) Ha 50 embert szeretnél vendégül látni egy bulin, csak tizet hívsz meg, és felhívod a figyelmüket, hogy ez egy zártkörű rendezvény.
24) Ha ötven embert hívsz meg, 80-ra készülsz.

2009. február 6., péntek

Mexikói zene: Indiánok

Ezen az oldalon indián zene hallható, a képeken pedig a még létezö törzsek láthatók.

Mexikói zene: Huapango (Moncayo)

Ez talán az egyik kedvencem:
José Pablo Moncayo: HUAPANGO

Mexikói zene: México lindo y querido

Alejandro Fernández, a mexikóiak "csikója" énekli a blog címadó dalát: "México lindo y querido"

2009. február 3., kedd

Mexikói zene: Armengol

Ezen a felvételen egy néhány éve elhunyt mexikói zeneszerzö, Mario Ruiz Armengol egyik gyermekeknek írt darabját lehet hallani. (Ez itt a reklám helye: a zongorán a nagyobbik kislányunk, Dana játszik.)

2009. február 2., hétfő

Földrengés


Tegnap reggel remegett, már megint. Nem baj, az a jó, ha sokszor egy kicsit. Bár állítólag ez nem is olyan kicsi volt: a Richter-skála szerint 5-ös.


Törésvonalakon fekszik az ország. A Csendes-óceánt övezö tüzgyürünek Mexikó is része: vulkánok és földrengések jelzik a föld gyomrának állandó mozgását. Mexikóban az epicentrumok általában lenn, a Csendes-óceán partján vannak, és pl. Acapulcóból idáig busszal kb. 5 óra, a földrengésnek mindez csak 30 másodperc.


A rengések lehetnek vízszintes himbálózások, de ennél sokkal rosszabbak a fel-leugrálások, ez a mozgás döntötte romba a város nagy részét 1985 szeptemberében.
Azt mondják, az állatok elöre megérzik a rengést. Azt is mesélik, hogy "ha a nap vörösen kel, akkor földrengés lesz". Úgy tünik, Dana lányom a mexikói nagymamától örökölte az érzékenységét: napokkal elötte a kis elörengéseket már érzi, és fáj a feje. Emlékszem, 7 hónapos terhes voltam vele, és egy 20. emeleti irodában dolgoztam. Azt vettem észre, hogy a baba a pocakomban rettenetesen elkezdett kavarni, aztán hirtelen mintha belekapaszkodott volna a köldökzsinórba. Pár másodperc múlva én is megéreztem a földrengést. Nehéz lett volna nem megérezni: 7-es erösségü volt.
Jöjjenek hát a kisföldrengések, nyújtózkodjon csak a föld, ha egyszer úgyis kell neki! Csak ne egyszerre, nagy dobbantással engedje ki a feszültségeket.

2009. február 1., vasárnap

6 de enero: Día de los Reyes Magos


Gasztronómia: Mexikó

Hadd másoljam ide, amit az iwiw egyik klubjába írtam:- - - -Mi is elkezdtük az újévet, igaz, 7 órával késöbb, mint otthon (mert 7 órával kullogunk Közép-Európa után). Azt olvastam, hogy "Az optimista ember azért várja meg az éjfélt, hogy köszönthesse az újévet, a pesszimista pedig azért, hogy meggyözödjön arról, hogy az óév tényleg véget ér." Hát reméljük, ez az év mindannyiunknak egészséges élelmiszerekkel táplált egészséget hoz, eröt a munkához és boldogságot.
És most egy kis gasztrokultúra:
Mexikóban január 6-án van a 3 királyok napja. A gyerekek ekkor ajándékokat kapnak (hiszen a három király akkor látogatta és ozta meg a kis Jézust), valamint a barátok összegyülnek, és felszelik a "Királyok kalácskoszorúját" (Rosca de reyes). Talán pár képen látható egy fehér müanyag baba: néhány ilyen kis figurát sütnek bele a kalácsba, és akiknek kijut, azok február 2-án meg kell, hogy vendégeljék a jelenlévöket. Febr. 2. a Gyertyaszentelö Boldogasszony napja, és a vendéglátás menüje: tamal és atole. A TAMAL vagy kukoricalevélbe, vagy pálmalevélbe göngyölt, szósszal ízesített, hússal, sajttal, paprikával töltött kukoricatészta. Jól bebugyolálják a tölteléket, majd órákon át párolják. Az emberek általában vásárolják, mert nagyon munka- és idöigényes, föleg az, hogy a tésztához való zsírt habosra kell kikeverni. Pár napja vettünk (mert egyébként reggelire és vacsorára is szokták fogyasztani), és most kipróbáltam egy egészen új ízt: padlizsánnal és kecskesajttal ízesítették, és isteni fini volt!Az ATOLE egy kukoricakeményítöböl készített ital, melyet ízesíthetnek vaníliával, kakaóval, eperrel, dióval vagy guayabával.Megjegyzések:1.- Mexikó a vanília hazája, de képzeljétek, itt nem lehet kapni vaníliarudat, csak esszenciát (áldott legyen a dunaújvárosi Tesco!, nekem van). Amúgy a vanília egy orchidea-féle.
És erröl jut eszembe az, amikor Dana lányom 3 éves volt, és elmentünk vaníliafagyizni. Hazaérve apuék kérdezték töle:
-Dana, milyen fagyit ettél?
-Volt ília.2.- A GUAYABA egy gyümölcs, ami kívülröl majdnem úgy néz ki, mint a citrom és a körte keveréke. Nagyon sok, aránylag nagy magja van. Az eredetileg sárga húsa felvágás után pár órával rózsaszínüvé válik. Az illata erös, a citrom és öszibarack keverékéhez hasonlít. Az íze egy kicsit savanykás. A madarak nagyon szeretik, egyszer volt szerencsém egy állatkertben ahhoz, hogy egy guayabát evö tucán a vállamra pottyantott, és ha hiszitek, ha nem, kellemes illata volt. Ja, és azt mondják, több benne a C-vitamin, mint a citromfélékben.Akkor most jöjjön pár kép:ATOLE-ital:http://images.google.com.mx/images?um=1&hl=es&q=atoleVANÍLIA:http://images.google.com.mx/images?um=1&hl=es&q=vainillGUAYABA-gyümölcs:http://images.google.com.mx/images?um=1&hl=es&q=guayabaTUCÁN-madár:http://images.google.com.mx/images?um=1&hl=es&q=tuc%C3%- - - - -Azt még hadd tegyem hozzá, hogy tamallal kapcsolatos mondást is találtam:"Aki a tamalra született, arra még az égböl is levelek hullanak.", vagyis: az ember nem kerülheti el a sorsát.

2 de febrero: Día de la Candelaria




Február 2.: Día de la Candelaria, vagyis Gyertyaszentelö Boldogasszony napja. Ilyenkor szoktak gyertyát szenteltetni a katolikus falvakban. Mexikóban így ünnepelnek:

Már hetekkel korábban elkezdik ragasztgatni a kis Jézus-szobrocskák letört ujjait, új ruhát adnak rájuk, kényelmesen kibélelt bölcsöbe vagy jászólba fektetik öket. A barátok, rokonok összejönnek, és azok, akiknek jan. 6-án a kalácsban kisbaba akadt meg a torkukon, megvendégelik a többieket: tamal és atole...